Δευτέρα, Απριλίου 12, 2010

«Δυστυχώς, κύριοι, επτωχεύσαμεν»


«Η ιστορία της δημόσιας οικονομίας του νεότερου ελληνικού κράτους είναι εν πολλοίς η ιστορία του δημοσίου χρέους». Αυτά έγραφε πριν από 80 χρόνια ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης. Ίσως είναι διδακτική σήμερα αυτή η ιστορία...
.
Η ιστορία του δανεισμού αρχίζει το 1824. Ο επαναστατικός αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους βρισκόταν σε κρίσιμη φάση. Άμεση ήταν η ανάγκη στρατιωτικού εξοπλισμού και κυρίως η ενίσχυση του στόλου.

Θα συναφθούν δύο δάνεια, το 1824 και το 1825. Πολιτικοί οι στόχοι της αγγλικής κυβέρνησης, ληστρικοί οι όροι των τραπεζιτών, που σχημάτισαν την περίφημη «τετραρχία». Το πρώτο δάνειο είχε ονομαστικό ποσό 800.000 στερλινών, αλλά μόνο 308.000 στερλίνες και πολεμοφόδια αξίας 11.900 στερλινών θα εδίδοντο στην Ελλάδα!

Η πρώτη ουσιαστική πτώχευση θα σημειωθεί το 1827 με την αδυναμία καταβολής των τοκοχρεολυσίων των δύο πρώτων δανείων. Η δεύτερη το 1843, όταν διακόπηκε η εξόφληση των δόσεων του δανείου των 60.000.000 γαλλικών φράγκων που είχε δοθεί στη Βαυαροκρατία με την εγγύηση των προστάτιδων δυνάμεων. Το δάνειο αυτό εξανεμίστηκε στην αποπληρωμή των δόσεων των δύο αγγλικών δανείων.

Η τρίτη στάση πληρωμών θα συμπέσει, το 1893, προς το τέλος της ιστορικής και δημιουργικής διακυβέρνησης από τον Χαρίλαο Τρικούπη. Θα σημειωθεί και μια τέταρτη, το 1932, στην επίσης ιστορική διακυβέρνηση από τον εθνικό ηγέτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι τρεις πρώτες στάσεις πληρωμών οφείλονταν κατά κύριο λόγο στους αβάστακτους όρους που είχαν επιβάλει οι ξένοι κεφαλαιούχοι. Ουσιαστικά τα νέα δάνεια εξυπηρετούσαν τα προηγούμενα, όπως συμβαίνει και επί των ημερών μας. Η στάση πληρωμών επί Βενιζέλου οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη διεθνή οικονομική κρίση του 1929.

Ο Τρικούπης θα συνάψει επτά δάνεια με ληστρικούς όρους. Από το συνολικό ονομαστικό ποσό των 643.000.000 εκατ. χρυσών φράγκων θα εισπραχθούν μόνο 463 εκατ. Για τα νέα και τα παλαιά δάνεια θα καταβληθούν, τη δεκαετία 188-1890, τοκοχρεολύσια ύψους 455.000.000 χρυσών φράγκων, το 40%-50% του προϋπολογισμού, και το υπόλοιπο 25%30% θα διατεθεί για τη συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων.
.
Η χρεοκοπία ουσιαστικά είχε επέλθει προτού ο Τρικούπης αναλάβει για τελευταία φορά την πρωθυπουργία, στις 30 Οκτωβρίου του 1893. Εμφανιζόμενος την ίδια ημέρα στη Βουλή δεν θα διστάσει να καταθέσει την αλήθεια με την ιστορική φράση: «Δυστυχώς, κύριοι, επτωχεύσαμεν». Δεν θα παραιτηθεί. Θα προσπαθήσει να πετύχει διακανονισμό με τους δανειστές. Εκείνοι θα ζητήσουν τον έλεγχο όλων των κρατικών εσόδων. Ο Τρικούπης αρνείται, θεωρώντας ότι στην ουσία θα υποθηκευόταν η ανεξαρτησία της χώρας. Είχαν όμως συμμάχους τα Ανάκτορα και την αντιπολίτευση, που υπεκίνησαν μεγάλες διαδηλώσεις με σύνθημα κατά της πληρωμής των φόρων! Στις διαδηλώσεις εμφανίστηκε έφιππος και ο διάδοχος του θρόνου!

Μετά τρεις μήνες, στις εκλογές του Απριλίου του 1895, το κόμμα του θα συντριβεί και ο ίδιος θα μείνει εκτός Βουλής. Θα δηλώσει, τότε, με πικρή ειρωνεία: «Και ανθ΄ ημών ο Γουλιμής»... Θα αναχωρήσει στο εξωτερικό και ύστερα από ένα χρόνο θα επιστρέψει στην Ελλάδα νεκρός...
.
Ο διάδοχός του Δηλιγιάννης θα οδηγήσει τη χώρα, το 1897, στον ατιμωτικό πόλεμο κατά της Τουρκίας. Με την ήττα θα έλθει και ο ΔΟΕ (Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος) που θα εισπράττει για λογαριασμό των δανειστών τους φόρους των ειδών μονοπωλίου (αλάτι, σπίρτα, πετρέλαιο, παιγνιόχαρτα, σιγαρόχαρτο και σμύριδα) και ακόμη τον φόρο του καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και τους δασμούς του τελωνείου Πειραιώς!
.
Ο ΔΟΕ θα καταργηθεί ύστερα από 80 χρόνια, το 1978!

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/4/10 16:58

    "Θα πεινάσει η Ελλάδα. Και επειδή θα κρατήσει αυτή η μπόρα κάποιο διάστημα, μήνες θα είναι, θα πούμε το ψωμί ψωμάκι".Προφητικά τα Λόγια του Γέροντα Παϊσιου (Αγιορήτη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/4/10 16:47

    Ποιοι παίρνουν τα λεφτά από το Πακέτο Στήριξης
    Άρθρο από το Hellenic Business (www.hbnews.gr)
    [29.04.2010, 11:09]
    Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
    Ποιοι παίρνουν τα λεφτά από το Πακέτο Στήριξης

    Η παγκόσμια κινητοποίηση για να δοθούν δάνεια στην Ελλάδα, με αντίτιμο τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, δεν σημαίνει ότι τα χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία του κράτους. Τα λεφτά που μας διαθέτουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Κοινοτικοί Εταίροι μας, θα κατευθυνθούν στους παλαιότερους πιστωτές μας. Μάλιστα, θα δοθούν κατευθείαν σε αυτούς!

    Το παγκόσμιοι χρηματοοικονομικό σύστημα που δάνειζε τόσα χρόνια την Ελλάδα, βλέποντας την αδυναμία μας να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας, πίεσαν έτσι, ώστε να εξασφαλιστούν τα λεφτά τους τα οποία είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.

    Στις τελευταίες ημέρες που τάραξαν την Ευρώπη, τα επιτόκια του 2ετούς ομολόγου της Ελλάδας, απογειώθηκαν πάνω από το 20%, σε τιμές που άγγιξαν υψηλά επίπεδα 20 ετών, κάνοντας αδύνατη, πλέον, τη βραχυπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του χρέους της μέσω της αγοράς ομολόγων.

    Την ίδια στιγμή, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια κινούνταν πάνω από το 10%, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο 9,98%, ποσοστό που, σε συνδυασμό με αυτό των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, επιβεβαιώνει την de facto χρηματοπιστωτική πτώχευση.

    Η ξαφνική αλλαγή στάσης της Γερμανίας, που τώρα βιάζεται να κλείσει η συμφωνία, καθώς και η αρχική θετική στάση της Γαλλίας, έχει σκοπό πρώτα από όλα να προστατέψει τις ίδιες τις οικονομίες τους.

    Στο παρακάτω πίνακα, δείτε σε ποιούς χρωστάει η Ελλάδα, οι οποίοι τώρα θα εξοφληθούν από το «πακέτο στήριξης», ενώ οι Έλληνες θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να το ξεπληρώσουν με επιτόκιο 5%.

    Ποιοί έχουν τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

    ΧΩΡΑ


    Ομόλογα σε εκ. δολάρια





    Γαλλία


    75.452

    Ελβετία


    63.966

    Γερμανία


    43.236

    Η.Π.Α.


    16.411

    Μ. Βρετανία


    12.342

    Ολλανδία


    11.849

    Πορτογαλία


    10.317

    Ιρλανδία


    8.506

    Ιαπωνία


    8.447

    Ιταλία


    8.381

    Υπόλοιπες χώρες


    43.693





    Γενικό σύνολο


    302.600

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BLOG.

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ.