Σάββατο, Απριλίου 14, 2007

Ο ύφαλος ″ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ″ και ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑΚΗΣ.


Πάνε τρία χρόνια από το ξεκίνημα της κρουαζιέρας.
Τρία χρόνια, ένας μήνας και κάτι ψιλά για την ακρίβεια, που το κρουαζιερόπλοιο
″NEW DEMOCRACY″, έλυσε τους κάβους και ξεκίνησε από τον ναύσταθμο των εκλογών για ένα ταξίδι με τις καλύτερες προοπτικές. Μια κρουαζιέρα πολλά υποσχόμενη!
Το σκάφος ναυπηγήθηκε το ΄74 από τον ιδρυτή της εταιρείας Κων/νο Καραμανλή. Χρησιμοποιήθηκε ωστόσο και από άλλους πλοιοκτήτες.
Το σκαρί του αναστέναξε στις φουρτουνιασμένες θάλασσες που το οδήγησε ο ″ΜΑΥΡΟΣ ΠΗΤ″ Μητσοτάκης και στο τέλος αποσύρθηκε για δεξαμενισμό, ανακατασκευή και αναπαλαίωση στο πολιτικό ναυπηγείο της χώρας.
Πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια! Στις θάλασσες κυριαρχούσε μια και μόνο εταιρεία. Η πασίγνωστη ″PASOK CRUISES″ ιδιοκτησίας ″ANDREAS SHIPING GO″. Αρχιπλοίαρχος τα τελευταία οκτώ χρόνια ο επονομαζόμενος ″ΚΙΝΕΖΟΣ″ ή αλλιώς ″ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΣ″ γνωστότερος ως ″CAPTAIN THANKS″ της εταιρείας ″SIMITIS L.T.D.″.
Οι κρουαζιέρες πήγαιναν καλά. Η κονόμα ακόμα καλύτερα! Μια χαρά στρωμένη δουλειά. Αλλά τα πλοία γέρασαν, ο κόσμος βαρέθηκε, η ναυτία από τις φουρτούνες προκάλεσε εμετικά επεισόδια. Το μαγαζί πήρε την κάτω βόλτα.
Εν τω μεταξύ στα πολιτικά ναυπηγεία η αναπαλαίωση και η ανακατασκευή ενός υπερπολυτελούς πια σκάφους είχε ολοκληρωθεί. Το κρουαζιερόπλοιο ″NEW DEMOCRACY″ (παλιό σκαρί του ΄74), φρεσκοβαμμένο, λαμπερό, ξεκούραστο, γοητευτικό, φάνταζε σαν κάτι καινούριο. Βρέθηκε γρήγορα στη θάλασσα. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Κατέκτησε τον χώρο της κρουαζιέρας.
Στο πηδάλιο νέος καπετάνιος με παλιό όνομα: Κώστας Καραμανλής! Οι δικοί του τον ξέρουν σαν τον ″ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑΚΗ″.
Η κρουαζιέρα ξεκίνησε στις 7 του Μάρτη το 2004. Ούριος ο άνεμος! Η θάλασσα λάδι! Ανταγωνισμός μηδέν! Ο στόχος; Εύκολος! Σαλπάρουμε, περνάμε καλά, οι επιβάτες καλύτερα! Σε τρεισήμισι, τέσσερα χρόνια επιστρέφουμε, ξαναφορτώνουμε και ξανασαλπάρουμε για άλλη μια τετραετία!
Αλλά … η θάλασσα είναι μάγισσα, θεριό για όποιον δεν την σέβεται, τιμωρός για αυτόν που την υποτιμά. Όλοι οι ναυτικοί το ξέρουν. Και θα έπρεπε λογικά να το γνωρίζει ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑΚΗΣ. Πολύ περισσότερο όταν από τα πρώτα κιόλας λιμάνια φάνηκε ότι το σκαρί του NEW DEMOCRACY δεν ήταν εύκολο ούτε στις μεγάλες ταχύτητες ούτε στους περίπλοκους ελιγμούς. Άσε που το πλήρωμα φάνηκε από την αρχή ότι δεν την ξέρει την θάλασσα!!!
Πολύ γρήγορα η κρουαζιέρα αναψυχής μετατράπηκε σε μια πραγματική Οδύσσεια. Αντί όμορφων και ειδυλλιακών τοπίων, οι Λαιστρυγόνες απαχθέντες Πακιστανοί απείλησαν από την αρχή το ταξίδι. Αντί φιλόξενων λιμανιών οι Λωτοφάγοι κουμπάροι περίμεναν το κρουαζιερόπλοιο.
Η Κίρκη προσπάθησε να μεταμορφώσει το πλήρωμα του πλοίου από σεμνούς και ταπεινούς ναύτες σε γουρούνια της εξουσίας. Οι Σειρήνες της νέας διακυβέρνησης ήχησαν στα αυτιά του Καπετάν Κωστάκη και των ανθρώπων του και έτσι ξέχασαν εύκολα τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στους ″επιβάτες″ στο ξεκίνημα του ταξιδιού. Κυκλώπεια εμπόδια δυσκόλεψαν την κρουαζιέρα του NEW DEMOCRACY και την έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση υποκλέπτοντας ακόμα και τα τηλεφωνήματα του Καπετάνιου!
Το υπερπολυτελές σκάφος πέρασε τραυματισμένο από την Σκύλα και την Χάρυβδη της Συνταγματικής Αναθεώρησης και των Εκπαιδευτικών Μεταρρυθμίσεων.

Πέρασε όμως!!
Και εκεί που όλοι νόμιζαν πως η Οδύσσεια πήρε τέλος συμβαίνει κάτι που δεν το έχει ζήσει ούτε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του.
Ένας δυνατός θόρυβος αναστατώνει τους επιβάτες και το πλήρωμα. Μέσα στα επόμενα λεπτά το πλοίο παίρνει κλίση. Ναι αυτό το πλοίο που είχε περάσει τόσα και τόσα! Το ″NEW DEMOCRACY″ προσαράζει στα αβαθή. Ο ύφαλος ″ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ″ σχίζει σαν χαρτί το πλοίο. Τα νερά εισρέουν στο δεύτερο και τρίτο κατάστρωμα του. Το κρουαζιερόπλοιο ακινητοποιείται. Το πλήρωμα παγώνει. Σιγή ασυρμάτου. Ο Καπετάν Κωστάκης δεν δίνει σημεία ζωής. Το NEW DEMOCRACY για πρώτη φορά από το ξεκίνημα του ταξιδιού κινδυνεύει να πάει άπατο…αλλά μέχρι και αυτήν την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εξακολουθεί να επιπλέει. Σε αντίθεση με το άλλο, το γνωστό και βυθισμένο πλέον SEA DIAMOND που βρίσκεται στον βυθό της Καλντέρας στην Σαντορίνη.
Οι ομοιότητες πολλές αλλά και οι διαφορές ουσιαστικές.
Στην περίπτωση του ″NEW DEMOCRACY″ δεν υπάρχουν άνθρωποι αγνοούμενοι αλλά είναι τα χρήματα των ασφαλισμένων που αγνοούνται.
Σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία δεν θα εγκαταλείψει το σκάφος ούτε θα το βυθίσει. Το πολύ πολύ να το πάει για επισκευές (που θα κρατήσουν μια τετραετία) στα ναυπηγεία της αντιπολίτευσης.
Σε αυτή την περίπτωση η απομάκρυνση από το πλοίο δεν θα γίνει άτακτα. Ο καθένας θα πάρει μαζί του όσα περισσότερα μπορεί! Οι τσέπες είναι ήδη γεμάτες!
Κανείς ποτέ δεν θα πάει φυλακή για το ατύχημα!
Στο μαύρο κουτί του NEW DEMOCRACY δεν θα βρεθούν ποτέ αρκετά στοιχεία ώστε να μάθουν οι επιβάτες τι πραγματικά συνέβη.
Ίσως δεν πληροφορηθούμε ποτέ γιατί ο Καπετάν Κωστάκης ενώ γνώριζε για τον ύφαλο ″ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ″ (ήταν χαρτογραφημένος) έριξε πάνω του το κρουαζιερόπλοιο.
Μέχρι αυτή την ώρα η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Καπετάνιος θα ρίξει το πλοίο στα αβαθή του ανασχηματισμού ή τελικά θα το οδηγήσει στα βαθιά των εκλογών με κίνδυνο να συναντήσει κάποια στιγμή το SEA DIAMOND.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BLOG.

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ.