Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2011

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ - ΒΟΥΛΙΑΞΕ Η ΡΟΔΟΣ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO



Τις πληγές του μετράει σήμερα το νησί της Ρόδου, χτυπημένο από μια πρωτοφανή σε ένταση και χρονική διάρκεια καταιγίδα. Κυριολεκτικά βούλιαξαν οι περιοχές από Φαληράκι μέχρι Αρχάγγελο και Λάρδο, εξαιτίας της συνεχούς βροχόπτωσης και του πρωτοφανούς όγκου νερού. Η κατάσταση άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά τις 5 το απόγευμα με τα πρώτα σπίτια να πλημμυρίζουν, τους δρόμους κυρίως στην περιοχή Αφάντου να κλείνουν και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου να δέχεται τις πρώτες αγωνιώδεις κλήσεις για απεγκλωβισμό συμπολιτών μας από αυτοκίνητα και κατοικίες. Οσο περνούσε η ώρα τα πράγματα γίνονταν ακόμη πιο δύσκολα με την Αστυνομική Διεύθυνση να εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία τονιζόταν πως θα έπρεπε να περιοριστεί η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αφάντου μέχρι Αρχάγγελο, αφού οι δρόμοι είχαν κλείσει λόγω του νερού και αρκετοί συμπολίτες μας έμειναν για ώρες μέσα στα οχήματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στην ανηφόρα προς την περιοχή Τσαμπίκα, το νερό έφτανε το ενάμιση μέτρο, εξαφανίζοντας τα κιγκλιδώματα του δρόμου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, ενώ διέσωσε δώδεκα οδηγούς, τα αυτοκίνητα των οποίων παρασύρθηκαν από τα νερά, κυρίως κοντά σε χειμάρρους. Παράλληλα, συμπολίτες μας κατήγγειλαν πως τα φρεάτια στον Αρχάγγελο ήταν κλειστά λόγω δυσοσμίας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται πιο τραγική και τα νερά να έχουν εισβάλλει στα σπίτια τους.
Στα σημεία όπου τα νερά είχαν σκεπάσει τους δρόμους έσπευσαν από νωρίς χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Φώτης Χατζηδιάκος και η ομάδα των Σιμπιέρ. Μηχανήματα και φορτωτές του δήμου βρίσκονταν στους δρόμους, προκειμένου να διευκολύνουν την κατάσταση, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων συνέβησαν ήταν το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία του δρόμου έσπασαν τη διαχωριστική νησίδα τζέρσεϊ, για να περάσουν τα νερά. Ακόμη για τον απεγκλωβισμό μιας εγκύου γυναίκας από το σπίτι της στ’ Αφάντου χρειάστηκε η παρέμβαση ενός φορτωτή.
Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε και πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως στην περιοχή Κοσκινού, με τη βλάβη να οφείλεται σε καλώδιο που είχε ξεφτίσει και έπρεπε να αντικατασταθεί, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει μέχρι να φτιάξουν οι καιρικές συνθήκες. Παράλληλα φωτιά ξέσπασε σε κατάστημα στο Φαληράκι στις 2:30 τα ξημερώματα, λόγω βραχυκυκλώματος, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Στην περιοχή του λιμανιού δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές, με τα δρομολόγια των πλοίων να εκτελούνται σήμερα κανονικά.
Με αφορμή τα πρωτοφανή για την περιοχή μας καιρικά φαινόμενα, η τοπική πολιτική κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας μεταξύ άλλων από την πολιτεία να προχωρήσει στη θωράκιση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος με έργα υποδομής, να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και την αποζημίωση όσων πλήττονται από αυτήν.

1 σχόλιο:

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BLOG.

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ.